Nasycone kwasy tłuszczowe

Tłuszcze to grupa związków chemicznych, których większość jest bezzapachowa i rozpuszczalna w wodzie oraz innych rozpuszczalnikach. Ze względu na ich pochodzenie, możemy podzielić na je roślinne i zwierzęce. W temperaturze pokojowej tłuszcze roślinne mają zazwyczaj konsystencję płynną, a zwierzęce stałą, niemniej są od tej reguły pewne wyjątki. Kolejnym kryterium podziału tłuszczy jest podział ze względu na ilość wiązań podwójnych, czyli podział tłuszczy na nasycone i nienasycone. Tłuszcze są bardzo ważne dla funkcjonowania organizmów żywych, głównie ze względu na funkcję energetyczną oraz zapasową.
W skład tłuszczów naturalnie wchodzą kwasy tłuszczowe. Wyróżniamy kwasy tłuszczowe nienasycone oraz nasycone kwasy tłuszczowe. Te pierwsze posiadają w cząsteczce wiązania podwójne i prawie zawsze są płynnymi, bezbarwnymi substancjami. Z kolei te drugie nie posiadają wiązań podwójnych i zazwyczaj mają postać substancji białej o stanie stałym.
W miejscach żywienia zbiorowego, stołówkach, restauracjach, odpady w postaci tłuszczu są często bardzo duże i pozbywanie się ich może być bardzo problematyczne, ze względu na to, że tłuszcz może zatykać rury. Warto wtedy zainwestować w separator tłuszczu, który pozwoli dać o instalację sanitarną.

You may also like