Mięso, w którym niewiele mięsa

Dobrej jakości wędlina powinna być wykonana w stu procentach z mięsa. Tymczasem w rzeczywistości możemy takiej wręcz ze świecą szukać, a i tak jest duże prawdopodobieństwo, że w większości sklepów nie znajdziemy produktu spełniającego nasze oczekiwania. Niestety, sprzedawcy najczęściej oferują nam produkty mięsopodobne.

Niemal powszechną praktyką wśród producentów wędlin jest uzyskiwanie z kilograma mięsa półtora czy dwóch kilogramów szynki gotowej do sprzedaży. Cudowne rozmnożenie? Nic z tych rzeczy. Mięso jest szprycowane wieloma substancjami, które mają za zadanie zwiększyć objętość i wagę produktu, zadbać o jego apetyczny kolor czy aromatyczny zapach, a także sprawić, by miało dłuższy termin przydatności do spożycia. Tego rodzaju praktyki stosowane są zarówno przy wytwarzaniu wędlin, jak i przygotowywaniu do sprzedaży porcji mięsa. Wieprzowina czy drób, szczególnie w sklepach wielkopowierzchniowych, są odpowiednio przygotowywane, by wyglądały jak najapetyczniej i zachęcały do zakupu.

Pakowanie chemii w mięso nie jest zabronione

Każdy z nas, jako świadomy konsument, powinien dokładnie czytać etykiety produktów w poszukiwaniu chemii i konserwantów. Dlaczego? Bo proces faszerowania mięsa jest w stu procentach legalny. Nie ma żadnych uregulowań prawnych, które zakazywałyby producentom takich praktyk. Niewielkie, tradycyjnie produkujące zakłady, z tony mięsa wytwarzają 700 kg wędlin, natomiast wielkie zakłady mięsne wytwarzają z jednej tony aż dwie tony gotowych produktów wędliniarskich. Dla nich to czysty zysk, a dla naszego zdrowia zysk żaden. Jedynym obowiązkiem producentów jest umieszczanie informacji o składzie wędliny na opakowaniu. A że jest to w połowie woda, chemia, konserwanty czy polepszacze smaku – tego nikt nie reguluje i nie kontroluje. Warto zauważyć, że takie wędliny są też sztucznie wędzone – nie w dymie wędzarniczym w wędzarni, tylko w specjalnym płynie, który ma nadać produktom wędzony smak. Sztuczne wędzenie pakuje do takich wędlin jeszcze więcej chemii. Wielu konsumentów chętnie kupuje wędzoną szynkę czy kiełbasę, nie mając świadomości, że wędliny te dymu prawdziwej, tradycyjnej wędzarni nie uświadczyły.

Related Post

Prywatne kliniki Współczesne dziedziny medycyny z latami wykształcają się, by po pewnym czasie stać się odrębną kategorią medyczną. Doskonałym przykładem jest chirurgia, której odnogą stała się chirurgia estetyczna, oferująca zabiegi, których głównym celem jest popra...
Turanabol – skuteczny sposób na przyrost mas... Budowanie masy mięśniowej to niezwykle żmudny proces, w dużej mierze oparty na realizacji planu treningowego i żywieniowego. Aby zintensyfikować efekty pracy nad masą mięśniową, wielu sportowców wspomaga się preparatami sterydowymi. Sterydy wykazują ...
Migrena i sposoby radzenia sobie z dolegliwościami... Podstawą radzenia sobie z migreną są tabletki przeciwbólowe, jakie przepisuje nam neurolog po przeprowadzeniu diagnozy i dokładnego wywiadu. Jest to początek walki ze wszelkimi objawami, więc na pewno nie można o tym zapomnieć w takiej sytuacji. Opr...
Dziedziny medyczne Istnieje bardzo wiele gałęzi dziedziny medycznej. Każda z nich w konkretny sposób pomaga leczyć schorzenia. Spośród tradycyjnych, znanych już wszystkim dziedzinom, takim jak kardiologia, onkologia, czy chirurgia, wyróżnia się także takie, którymi lec...
Liposukcja laserowa Liposukcja laserowa jest także rozpoznawalna pod frazą Smart Lipo jest to bez wątpienia najnowsza technologia do usuwania nadmiaru tłuszczu. Liposukcja laserowa to alternatywne wyjście dla lipolizy laserowej. Jako jeden z nielicznych zabiegów zosta...
Jak rozpoznać i wyleczyć alergię pokarmową? Zdarza się, że organizm uznaje za wroga, przed którym musi się obronić jakąś substancję będącą składnikiem naszej diety. Po zjedzeniu uczulającego pokarmu występuje silna reakcja immunologiczna. Objawy alergii pokarmowej mogą dotyczyć zarówno układu ...

You may also like