Kwasy tłuszczowe omega

Przyjęło się, że tłuszczu powinniśmy unikać. Prawda jest jednak trochę inna, bo jest on nam potrzebny do życia tak samo jak każdy inny ze składników pokarmowych. Możemy wyróżnić dwa rodzaje tłuszczy: nasycone i nienasycone. Te drugie pomagają wzmocnić odporność organizmu.
Tłuszcz dostarcza nam energii, jest także nośnikiem witamin A,D,E i K. Pomaga w trawieniu i wspomaga przyswajanie substancji odżywczych. Źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych, czyli tych niezdrowych, które powinno się spożywać z umiarem są tłuszcze stałe, czyli smalec, masło, słonina, łój. Nasz organizm potrafi je wytwarzać samodzielnie, więc nie ma potrzeby ich dodatkowo dostarczać. Ich nadmiar może doprowadzić do otyłości, cukrzycy, miażdżycy i chorób wątroby.
Kwasy tłuszczowe nienasycone nie są samodzielnie produkowane przez organizm, więc trzeba je dostarczać. Ich niedobór powoduje powstawanie zmian skórnych, przesuszanie skóry, reakcje zapalne, czy zaburzenia czynności wielu tkanek i narządów.
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 zaliczane do nienasyconych kwasów tłuszczowych możemy znaleźć w olejach m.in. słonecznikowym, czy lnianym. Ich najlepszym źródłem są jednak ryby: makrele, łososie, sardynki, czy śledzie.
Aby zbadać stan naszego organizmu w klubach fitness, u dietetyka lub na siłowni możemy wykonać pomiar tkanki tłuszczowej.

You may also like