Kwasy tłuszczowe nienasycone

Jak powszechnie wiadomo, tłuszcze są niemal nieodłącznym elementem naszego pożywienia. Choć przez wielu uważane są za niezdrowe – tak naprawdę są niezbędnym elementem w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, a przy tym niektóre ich postacie bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Nasycone kwasy tłuszczowe, to ten „gorszy” typ kwasów, bo ich nadmierne spożycie może prowadzić do powstania w naszym organizmie szkodliwego cholesterolu, miażdżycy, czy też cukrzycy. Takie kwasy występują przede wszystkim w tłuszczach zwierzęcych, czyli możemy je spotkać w pokarmach takich jak: masło, smalec, czy słonina. Do prawidłowego funkcjonowania, są nam potrzebne kwasy tłuszczowe nienasycone, które wpływają na wiele działań naszego ciała. Ich brak jest bardzo szkodliwy, gdyż może prowadzić m.in. do powstawania stanów zapalnych, suchości skóry, zwiększonej podatności na infekcje oraz zaburzenia czynności wielu naszych narządów. Kwasy nienasycone przede wszystkim występują w olejach roślinnych (z nasion, kiełków lub orzechów), a także w tłuszczach rybich (łosoś, śledź, makrela, sardynka). Obecnie coraz popularniejszym narzędziem staje się separator tłuszczu, który ma za zadanie oddzielenie (za pomocą wody i zasady grawitacji) tłuszczy od osadów.

You may also like