Dieta odpornościowa

Tegoroczna zima wciąż zaskakuje nas niezwykle dużymi wahaniami temperatur co jest bardzo niekorzystne zarówno dla naszego samopoczucia jak i układu odpornościowego. Osoby niechcące zachorować często nadużywają leków, co zazwyczaj skutkuje efektami przeciwnymi do zamierzonych. Istnieje jednak sposób na naturalne wzmocnienie odporności organizmu, poprzez stosowanie odpowiedniej diety odpornościowej. Większość popularnych diet charakteryzuje się przyswajaniem składników niskokalorycznych, bogatych w różnorodne witaminy i minerały – dieta odpornościowa różni się od nich zazwyczaj jedynie dawką konkretnych witamin, jakie należy przyjmować.

Aby nasz cykl żywieniowy był skuteczny, organizm musi przyswoić nie tylko witaminy, lecz także bardzo ważne w procesie wytwarzania przeciwciał białka. Białko jest podstawowym materiałem budulcowym organizmu, z którego zbudowane są białe ciałka krwi, odpowiedzialne za walkę z bakteriami i wirusami. Dodatkowo, aby produkcja przeciwciał była optymalna należy wzbogacić dietę w cynk i selen, wspomagających tworzenie limfocytów. Kolejnymi ważnymi składnikami są wspomniane wcześniej witaminy.

Witamina C wspomaga odporność organizmu poprzez przyspieszenie metabolizmu limfocytów zwiększa ich skuteczność. Ponieważ organizm nie wytwarza witaminy C samodzielnie, należy pamiętać, aby dostarczać jej odpowiedni poziom przy każdym posiłku.

Witamina A posiada silne właściwości antywirusowe, dzięki czemu odpowiedni jej ilość zwiększa liczebność białych krwinek w krwiobiegu. Ważna jest również witamina B6 której niedobór powoduje osłabienie organizmu. Kolejnymi składnikami antywirusowymi są również wapń i żelazo, które regulują również produkcję czerwonych krwinek.

Oczywistym jest, że w każdej diecie odpornościowej należy spożywać dużą ilość warzyw i owoców, które są jednymi z najbogatszych w przyrodzie źródłami witamin i minerałów. Każdy dietetyk w tego typu cyklu żywieniowym polecił by z pewnością szpinak, który doskonale pobudza układ odpornościowy, czy soję która należy do najzdrowszych produktów żywnościowych. Zdrowa dieta nie może jednak składać się z samych owoców, czy warzyw – w odpowiednio dobranej diecie nie może zabraknąć mięsa będącego doskonałym źródłem białka, czy ryb będących bogatych w kwasy omega-3. Bardzo ważnym w diecie odpornościowej jest rezygnacja z używek, takich jak alkohol czy papierosy, które wypłukują witaminy i minerały z organizmu, niwecząc nasze starania.

You may also like